Ons brein is zo geprogrammeerd dat wij als mens willen overleven. Ons overlevingsmechanisme is zo groot dat we sneller negatief denken of juist meer problemen zien dan oplossingen. Je kan jezelf dan echt gek maken met je eigen (negatieve) gedachten en jezelf flink naar beneden halen wat dus tegelijkertijd je onzekerheid laat groeien. Die onzekerheid is precies wat jij niet wil! Je wil meer zelfvertrouwen en veerkracht ontwikkelen om jezelf te beschermen en kracht in te spreken. Zo op jezelf vertrouwen dat jij alles aan kan en dus ook weer verbinding te krijgen met jezelf, wie jij echt bent.
Tip 1 – Positiever denken
Oke, dit kan soms nogal een uitdaging zijn, maar elk gedachten die jij kan omdraaien naar een positieve gedachte is er 1 en train jij je eigen brein. Het kost wat moeite en het tijd tijd om jezelf dit aan te leren. Begin met iets kleins, schrijf zo bijvoorbeeld elke dag iets voor jezelf op wat jij als positief zag. Dat kan al zijn dat je de zon zag schijnen en jij jezelf daar fijn bij voelde. Leer jezelf aan om je brein dus anders en daardoor positiever te programmeren. Je mag jezelf hierin dagelijks best uitdagen en elke dag een stapje verder gaan in het positief denken.
Tip 2 – Vier successen
Deze tip is het verlengde van bovenstaande tip. Kleine en grote successen mogen gevierd worden. Elk (klein) succes zorgt ervoor dat jouw zelfvertrouwen groeit. Soms denk je zelf dat dat ene kleine succes het niet waard is om gevierd te mogen worden, maar het tegendeel is waar. Kleine stapjes zorgen ervoor dat jij je sterker gaat voelen en dat jij echt meer zelfvertrouwen krijgt. Elke stap naar meer zelfvertrouwen is er 1!
Tip 3 – Plan Me-Time in
Jezelf de tijd gunnen om aan jezelf te denken is ontzettend belangrijk. Plan meer leuke afspraakjes in waar jij energie van krijgt. Neem een lekker bad. Ga meer bewegen. Mediteer 5 minuten per dag. Doe vooral iets waar jij je fijn bij voelt en waar jij je positief, fijn en energiek bij voelt.
Tip 4 – Je mag je onzeker voelen
Onzeker zijn is niet fijn. Je wil van die onzekerheid af en wel zo snel mogelijk. Maar weet je? Wanneer jij jezelf pusht om je niet onzeker te mogen voelen stop je gevoelens weg en uiteindelijk moet dat gevoel van onzekerheid er ook uit. Ooit zal er dan een moment komen dat het er allemaal uit komt. Dat is juist wat jij niet wil. Je wil doorvoelen, zien wat gezien mag worden en jezelf de tijd te geven om je soms onzeker te voelen.
Ga dan goed na waar jij precies onzeker over bent. Vraag jezelf eens af: waar komt die onzekerheid vandaan? Is die onzekerheid wel gegrond? Kan het zijn dat ik me dit inbeeld?
Juist wanneer jij jezelf de ruimte geeft om dit te ontdekken zul je merken dat jij jezelf leert kennen en hierdoor jouw zelfvertrouwen groeit.
Tip 5 – Zelfcompassie
Kijk eens goed naar jezelf. Probeer je bewust te worden wanneer jij kritisch praat over jezelf. Je mag minder hard zijn voor jezelf. Je mag meer begripvol zijn naar jezelf. Het kan niet altijd maar gaan zoals je hoopt of denkt. Juist op de momenten wanneer het even niet gaat of wanneer je zelfs wel baalt van jezelf mag je ook van jezelf houden. Jij bent het waard om van jezelf te houden
Tip 6 – Zoek de verbinding op met jezelf
Investeer in jezelf. Zoek nu echt de ware verbinding met jezelf en zoek uit wie je bent en waar jij voor staat. Boek die Reiki healing of ga eens naar een vrouwen cirkel of mediteer op regelmatige basis. Dit alles om zo dicht mogelijk te komen bij wie jij werkelijk bent.
Tip 7 – Fouten maken mag
Het is niet altijd even leuk om fouten te maken, maar wie maakt er nooit fouten? Dat bestaat gewoonweg niet! Iedereen maakt wel eens een fout. Jouw motto mag zijn: van proberen kun je leren.
Tip 8 – Laat perfectionisme los
Ja, een lastige voor de meeste mensen onder ons. Perfectionisme zorgt voor positieve dingen, maar het zorgt ook zeker voor wat minder fijne momenten. Omdat jij alles goed wil doen en geen fouten wil maken zadel jij jezelf op met meer (werk)druk. Het mag allemaal wat losser. Stel prioriteiten in wat er eerst gedaan moet worden en hou je hoofd koel. Ja, je mag soms echt wel een fout maken, want we zijn allemaal mensen. Het is goed om jezelf bewust te zijn waarom jij zo perfectionistisch bent. Ga eerst terug naar die basis. Waar komt jouw perfectionisme vandaan? Kun jij je nog een situatie herinneren wanneer jij zo perfectionistisch geworden bent? Kijk eens goed naar deze situaties en probeer dit voor jezelf te ontleden. Zo kun jij in het vervolg andere situaties beter inschatten en weet jij wanneer jij het perfectionisme even los mag laten, of jezelf dus minder strak mag houden.
Tip 9 – Investeer in je eigen ontwikkeling
Doe die ene cursus, volg een traject bij een coach, boek een healing. Doen wat voor jouw goed voelt. Investeer tijd en misschien ook wat geld om jezelf te leren kennen en hoe jij jezelf soms die schop onder je kont kan geven. Hoe jij kan groeien als persoon.
Tip 10 – Vergelijk jezelf niet met anderen
Deze is herkenbaar voor bijna iedereen. Je kent het wel, zij heeft mooiere haren, zij heeft een mooiere kledingstijl of je kan het zo gek niet bedenken, wij vergelijken graag onszelf met anderen. Stop daar eens mee! Jij bent jij en een ander vindt waarschijnlijk altijd wel iets van jou. Dat kan positief of negatief zijn. Stay true to yourself. Blijf dicht bij jezelf staan, want alleen zo ben en blijf jij uniek en mooi zoals je bent
Zoals je ziet, veel om over na te denken. Een aantal fijne tips om al mee te beginnen om jezelf een boost te geven in zelfvertrouwen.
Misschien heb je na het lezen van deze blog nog wat vragen, of wil je misschien wel een keer sparren samen met mij. Dat kan!
Plan dan snel een kennismaking in. Even kletsen over hetgeen waar jij tegenaan loopt en ik geef je direct een paar persoonlijke tips mee om verder te kunnen gaan.
0 reacties